Montaj Yöntemleri

Montaj zeminleri, yapılacak işin boyutlarına ve montajı yapılacak metal malzemenin özelliğine göre değişir.

“MONTAJ ZEMİNİ HAZIRLAMAK VE MONTAJ YAPMAK”

Eğer montajı yapılacak işler alüminyum vb. metaller ise metal yüzeylerinin çizilerek zarar görmemesi için montaj tezgâhlarının üzeri ahşap ya da kalın bezlerle kaplanmalıdır. Ancak bu tür montaj tezgâhlarında kaynaklı birleştirme işlemleri yapılamaz.

Montaj kalıpları seri imalatta en çok yaralandığımız kalıp türleridir. Bu kalıplar işin yapılışını kolaylaştıran çok basit kalıplardır.
İmalatı yapılacak olan işler her zaman tek bir parçadan meydana gelmez. Tek bir parçadan yapılacak olan işler bile çoğu zaman birçok işlemden geçtikten sonra kullanıma hazır hale gelebilmektedir.

İmalat sektöründe bir işten çok miktarda yapılacaksa kalıpta şekillendirmenin önemi ve gereği ortaya çıkmaktadır. İmalatı yapılacak işler için oluşturulan kalıp veya kalıplar yüzey düzgünlüğü sağlanmış montaj tezgâhlarına sabitlenerek montaj zemini hazırlanır. Hazırlanan montaj tezgâhları genel olarak 80 cm ile 100 cm arasında yüksekliğe sahiptir. Bu ölçüler çalışma rahatlığı sağladığı gibi üretim sürecini de hızlandırmaktadır.

Tek bir parçadan meydana gelmeyen ve seri üretimi yapılacak olan işler, kesinlikle kalıplarda montaj edilmelidir. Çünkü çok parçadan oluşan işlerin yapımında zaman ve işçilik maliyetlerinin önemi büyüktür.

Her bir grubun montajını kalıp kullanılmadan yapılmaya çalışılması imalat sürecini uzamasına ve maliyetlerin yükselmesine neden olur.
Montaj kalıbı parça sayısını tespit etmek, üretim aşamalarında kullanılacak montaj kalıplarını belirleme ve hazırlama aşamasıdır. Örneğin; üretimi yapılacak okul sırası için ön masa yan ayaklarına (sağ sol) ait iki adet montaj kalıbı ve bir adet masa montaj kalıbı (birleştirme montaj kalıbı) ortak kullanılacaktır. Ayrıca oturak ayaklarına ait bir adet kalıp ile bir adet de delme kalıbı olmak üzere toplam beş adet montaj kalıbına ve kalıp yapımında kullanılacak 30x30x1,5 kare profil boru ile yan dayamalarda kullanılacak malzemeye ihtiyaç vardır.

Montajı yapılacak işin boyu 4 metreden büyük ise veya montaj işlemi şantiyede yapılacak ise montaj işlemi düz bir zemin üzerinde yapılabilir. Ancak zeminde yapılacak montajlarda zemin yüzeylerinin çok temiz ve düzgün olması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Çünkü düzgün olmayan zemin üzerinde yapılan montajda parçaların birbirleriyle olan temas yüzeyleri arasında farklı ölçülerde açıklıklar kalır. Bu açıklıklar montajda parçaların çarpılmasına neden olur.

Çarpılan parçalar daha sonra grupların birbiri ile montajında büyük problemler çıkarır.

“İstenmeyen bu çarpılma ve burkulmaları önlemek için serbest zemin yüzeylerinin düzgün olmasına özen gösterilmelidir.”